X-Men: Mavi Takım, Altın Takım


Serinin 1991 tarihinde X-Men #1 başlığıyla yayınlanan sayısı, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre tüm zamanların satış rekorlarını kırmış ve bu rekoru hâlâ korumakta. Beş farklı kapakla satışa sunulmuş olan sayı, toplamda 8,1 milyon satmış.

Okumakta olduğum Uncanny X-Men #280 sayısından sonra, yani X-Men ve X-Factor’u dahil eden Muir Island Saga’dan sonra tüm X-Men ekibi malikaneye geri döner. New Mutants, X-Force’a dönüşür. Orijinal X-Factor üyeleri yerlerini Havok önderliğinde hükümete bağlı yeni bir takıma bırakır ve Xavier bir anda kalabalıklaşan malikanede oturup “Ben bu kadar X-Men’le ne yapacağım?” sorusunu sorar. Çözüm hem Xavier’ı hem de yayıncıları oldukça mutlu eder: Takımı ikiye bölmek ve iki farklı başlık ile satmak. Takımı ikiye bölmek, aynı anda birden fazla yerde olabilecekleri ve artık taarruza geçebilecekleri için bir hayli avantajlıdır. Dahası, hikayeler birbirleriyle fazlaca yakın gittiği için de iki başlık birbirlerinin satışını destekleyecek ve yayıncıları bir hayli mutlu edecektir. Dahice!

Mavi Takım’a Cyclops, Altın Takım’a ise Storm liderlik eder. Böylece Cyclops’un gidişinden sonra liderliğe alışan Storm’u da, eski lider geri geldi diye yerinden etmemiş olurlar. Gerçi edemezler de; malum Storm ve Cyclops daha önce liderlik için düello yapmış, Storm güçleri olmadığı halde Cyclops’u bir güzel mağlup etmiştir.

X-Men Altın Takım
Cyclops önderliğindeki Mavi Takım, Wolverine, Beast, Gambit, Rogue, Jubilee ve Psylocke’tan oluşuyor. Storm’un Altın Takım’ında ise Jean Grey, Colossus, Archangel ve Iceman var. Storm’a kısa bir süre sonra Bishop da katılıyor. Her iki takıma da zaman zaman Profesör Xavier, Forge ve Moira MacTaggert katılıp konuk oluyor. Takımları oldukça dengeli bulduğumu söylemeliyim. İkisinde de uçanlar (Rogue vs Storm, Archangel), fiziksel güçlüler (Beast, Rogue vs Colossus) ve birer telepat var (Psylocke vs Jean Grey). Fakat çeviklik ve sessizlik gerektirecek işlerde Mavi Takım’da Wolverine ve Gambit varken Altın Takım’da kimse yok. Ama büyük işlerde her iki takım da bir araya geldikleri ya da değiş tokuş yaptıkları için sorun olmuyor.

X-Men Mavi Takım
X-Men #1’de her şeye yeniden başlamanın şerefine X-Men’in en eski, en azılı ve ilk düşmanı Magneto’yla savaşıyorlar. Tıpkı X-Men’in ilk yayınlanan sayısında olduğu gibi. Kendilerine Acolytes diyen ve Magneto’yu peygamberleri bellemiş fanatik grup da ilk kez bu sayıda, Asteroid M’de ortaya çıkıyorlar. Magneto’nun Asteroid M’i dünyadaki tüm mutantlar için güvenli bir sığınak ilan etmesiyle sonuçlanan hikaye dizisi, sonraki sayılarda ağırlıklı olarak Mavi Takım’a odaklanarak devam ediyor. Altın Takım’ın maceraları ise, sıklıkla diğer seriyle crossover yaşasalar da Uncanny X-Men’le gidiyor. Fakat hata yapmamak lazım, çünkü iki başlık tam olarak aynı zamanda ve sırayla devam etmiyorlar. Muir Island Saga’dan sonra Uncanny X-Men #281, ancak X-Men #7den sonra devam ediyor. Sonrası için en doğru kronolojik okuma sırasını takip etmek isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Yorumlar