X-Factor: Orijinal X-Men Takımının Yeniden Doğuşu



X-Factor, bir süredir Uncanny X-Men ile paralel olarak götürdüğüm bir seri. Başlamamın sebebi Uncanny X-Men’de çok sık laflarını duymam ve reklam panolarında falan X-Factor Mutant Avcıları reklamlarını görmemdi. X-Men takımının X-Factor’le karşılaşması Inferno’ya kadar gerçekleşmiyor. Ama yakın zamanda Angel’ın Archangel’a dönüşmesi, Madeline Pryor ve Inferno konularını işlemeyi düşündüğüm için X-Factor’u doğru düzgün bir anlatayım dedim.


Cyclops'un dramatik terk ediş sahnesi
X-Factor’un kurulması, Jean Grey’in dirilişine dayanır. Jean’in (sözde) ölümünden sonra Madeline Pryor ile evlenip çocuk yapan Cyclops, X-Men’den ayrılmış, Alaska’ya yerleşmiştir. Angel onu arayıp Jean’in geri döndüğünü söylediğinde, Scott doğru düzgün bir açıklama bile yapmadan karısını ve çocuğunu terk edip Jean’e döner (öküz herif!).

İnsanlar arasındaki mutant düşmanlığı hızla artmaktadır. Bu konuda mutantları koruyacak bir şey yapmak isterler ve Angel X-Factor fikrini ortaya atar. Beast ve Iceman ile de iletişime geçer, orijinal X-Men takımı olarak X-Factor’u kurarlar. Angel aynı Profesör Xavier’ınki gibi bir malikane ayarlar. Çocukluk arkadaşı ve çok güvendiği dostu Cameron Hodge’u halkla ilişkiler sorumluları olarak işe alır. Profesyonel ve lisanslı bir mutant avcıları firması olarak reklamlarını yapmaya başlarlar. Mutant avcısı klıfının zor durumdaki mutantlara ulaşmalarını kolaylaştıracağını düşünürler çünkü esas amaçları tıpkı Profesör X’in yaptığı gibi genç mutantları himayelerine alıp güçlerini kontrol etmeleri konusunda eğitmektir.

Fakat bu mutant avcıları reklamları beklemedikleri bir şekilde toplum içindeki mutant düşmanlığını daha da artırır. Hatta o esnada Uncanny X-Men’de X-Factor’un kimliğini bilmeksizin epey söverler, kim bu X-Factor, mutant düşmanları diye. X-Men, X-Factor’u düşman olarak bilir, X-Factor de X-Men’le hiç iletişime geçmez. Bunun sebebi, o esnada X-Men’in başına Magneto’nun geçmiş olmasıdır. X-Factor Magneto’yu Hellfire Club’ın binasına girerken görür, X-Men’in kötü ellere geçtiğini düşünürler (halbuki Magneto farklı bir sebepten ötürü oradaydı). Profesör X, Lilandra ile birlikte Shi’ar’a gitmiştir. X-Men de kısa süre sonra “The Fall of Mutants” olayında ekran karşısında ölürler (tabi ki yeniden diriltilmek üzere, Marvel evreninin bug’ı).

Mutant Katliamı olayında X-Factor’un de aktif katılımı olsa da, iki grup birbirleriyle hiç karşılaşmazlar. X-Men Jean’in hayatta olduğunu da uzun bir süre öğrenmez. Sadece Wolverine birkaç yerde Jean’in kokusunu alır, aklını kaybettiğini sanır ve Jean’in bir şekilde geri döndüğünden şüphelenir. Ama bu şüphelerini son derece etkili bir şekilde test etmesi için Inferno olaylarına kadar fırsatı olmaz.

Wolverine'in Öpücük Testi
Inferno olayını ayrıca ele alacağım.

Bu arada Mutant Katliamı olayından kısa bir süre sonra Cameron Hodge’un gerçek yüzü ortaya çıkar. Bu konuyu da Angel’ın Archangel’a dönüşümünde ayrıca ele alacağım.


X-Factor 2013 yılına kadar yayınlanmaya devam eder. Şu an 2014’te başlayan All New X-Factor başlığı halen devam etmektedir. Fakat orijinal X-Factor takımı ancak X-Factor #79’a kadar görev yapar. Yanlarına aldıkları ergenler bir dönem X-Terminators ismiyle kendilerine ait bir seriye sahip olurlar. Fakat seri fazla tutmayınca New Mutants’a dahil edilirler. Orijinal X-Factor takımı ise Muir Adası’nda X-Men’le birlikte yer aldıkları bir hikayeden sonra X-Men’e yeniden dahil olurlar. X-Men’den Havok, Polaris ve Quicksilver’ın da dahil olduğu ikinci X-Factor takımını kurar. Bu takım, Valerie Cooper ile işbirliği içinde hükumet için çalışan Freedom Force’un yerini alır.

Yorumlar

  1. Orjinal X-Men takımını sık sık yeniden doğuruyorlar sanırım. Marvel Now sürecinde de bir kez daha geçmişten getiriyorlardı orjinal takımı...

    YanıtlaSil
  2. Burada fazla üzerinde durmadım ama bir de Beast'i çirkin ayaklı insan haline döndürüp sonra yine tüylendirme huyları var. Jean'in ölüp ölüp dirilmeleri zaten...

    YanıtlaSil
  3. Popüler serilerin, karakterlerin en büyük hatası bu sanırım. Dönem dönem kendilerini tekrar etmekten kaçınamıyorlar. Ne kadar değişimden geçerlerse geçsinler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder