Sokakların Altında Cinayetler: X-Men Mutant Katliamı - Birinci Kısım


Mutant Katliamı, Marvel’in en ünlü, tam olarak crossover denemeyecek crossover’larından biridir. X-Men, X-Factor, Thor, New Mutants, Power Pack ve Daredevil aynı hikayeyi farklı açılardan kendi serilerinde işlemişler ve ortaya bu çok yönlü hikaye çıkmış.


Marauders
Kendilerine Marauders diyen bir grup mutant, bilinmeyen bir sebepten ötürü şehrin altındaki Morlock tünellerine inerler ve karşılarına çıkan herkesi öldürmeye başlarlar. Hem silah hem süper güçlerini kullanmaktadırlar. Neden böyle yaptıklarını ilk başlarda kimse anlamasa da, daha sonradan Mr Sinister tarafından tutulan ve Gambit’in işin içinde olduğu paralı askerler oldukları ortaya çıkar, ama bu artık başka bir yazı.

X-Men ekibi, ölmek üzere bir Morlock son nefesinde yardım istemeye geldiğinde olaya dahil olur. Storm Calisto’yu yendikten sonra Morlockların da lideri olmuştur ve sorumluluk duygusuyla hemen yardıma giderler. Fakat geç kalmışlardır bile; Mutant Katliamı başlamış, Morlockların büyük çoğunluğu ölmüştür. Marauders ve X-Men arasında birkaç ufak çatışma olur, fakat az sayıdaki Marauder’ın geri çekilmesiyle, X-Men’in de yaralılar yüzünden peşlerine düşememesiyle sonuçlanır. Calisto ve bir grup başka Morlocku yaralı bulur, önce onları kurtarmak için malikaneye geri taşırlar. New Mutants’tan Magik, Muir Adası’ndan Dr. Moira MacTaggert’ı yardıma getirir ve malikanenin alt katında revir kurularak yaralıların tedavisine başlanır. 

Tünellerde Cyclops’un optik ışınlarının yansımalarını görürler, Wolverine Angel’ın, Beast’in, Iceman’in ve Jean’in kokusunu alır (Eski X-Men üyeleri artık X-Factor takımının parçasıdır). Fakat onların tünellerde ne aradıklarını öğrenemeden yıkılan bir moloz yığını aralarına düşer, iki grup birbirleriyle hiç karşılaşmaz. Yaralılar malikaneye taşındıktan sonra Storm Wolverine’i tünellere geri gönderir ve sorgulamak için bir esir, yalnızca tek bir esir getirmesini ister (geri kalanını öldürebileceğini ima ederek, ki bu Storm için çok alışılmadık bir şeydir). 

Wolverine tünellerde, aşağı inmelerini kesinlikle yasaklamış oldukları New Mutants’ın kokusunu alır, Power Pack çocuklarıyla karşılaşır, ama bu karşılaşma Wolverine’in çocuklara yataklarına dönmeleri için ayar vermesinden öteye gitmez. Sonunda Marauders’a dahil olmuş Sabretooth’un izini bulur. Dövüşürler, fakat iki taraf da birbirine üstün gelemez. Wolverine Sabretooth’un yaralamış olduğu Morlock Şifacı’yı kurtarıp malikaneye götürmeyi tercih eder. Tam tünelleri terk ederken bir ısı dalgası hisseder, kendilerini güvenli bir noktaya atar atmaz ise kavurucu bir ateş tünelleri doldurup içeride kalan her şeyi yakıp yok eder.

Colossus'un Riptide'ı öldürüşü
Mutant katliamı X-Men’de ciddi değişikliklere yol açar. Nightcrawler, Riptide ile mücadelesinde yaralanır. Kesikleri derin, durumu kritiktir. Shadow Cat (Kitty Pride), Rogue’u Harpoon’un elektrikli mızrağından kurtarmaya çalışırken sakatlanır. Mızrak, geçirgen halinin içinden geçtikten sonra bir daha maddeleşemez. Gittikçe daha fazla hayaletleşen Kitty’yi şimdilik koruyucu bir kapsülün içine koyarlar. Colossus ise Kitty’ye olanları gördükten sonra Harpoon’a saldırır, fakat Riptide yolunu kesince demir elleriyle boğazını sıkarak onu öldürür. Böylelikle iyi kalpli Peter Rasputin, kimseyi öldürmeme bekaretini kaybetmiş olur. Sonrasında yeniden Harpoon’a yönelir, fakat Marauder’lar kaçmıştır bile. 

Malikaneye döndüklerinde ise Colossus'un Riptide ile olan mücadelesinde tahmin ettiklerinden daha fazla hasar almış olduğunu fark ederler. Metal formundayken kanı akmamaktadır, fakat insan haline döner dönmez kan kaybından ölebilecek kadar kötü kesikleri olduğunu fark ederler. Magneto onu metal formunda tedavi eder, ama bir şeyler ters gitmiştir; Colossus felç kalır. Üç X-Men’i diğer yaralı Morlocklarla birlikte Muir Adası’na gönderirler ve yerlerine üç yeni X-Men gelir: Psylocke, Longshot ve Dazzler. Eski takımdan da yalnızca Rogue, Wolverine ve Storm kalmıştır.


Mutant Katlamı X-Men cephesinde bu şekilde vuku bulmuştur. Hikayenin X-Factor ve diğer cephelerden anlatımını buradan okuyabilirsiniz.

İlgili makaleler: 
Piotr Rasputin - Colossus - Kimdir?
Jean Grey'in Dirilişi
Storm Neden En İyisi

X-Men'in malikaneye dönüşü

Yorumlar