Vikings - İnceleme


Bu dizinin incelemesine başlamadan önce şu videoyu izlemenizi istiyorum.



Şimdi videoyu izlediğinize göre, zaten diziye başlamaya bir adım daha yakınsınızdır, çünkü ben bu müziği ve introyu duyduğumda epey beğenmiştim. 

Dizinin konusu, Nors mitolojisinde de sağlam bir yeri olan Ragnar Lothbrok'un maceralarına odaklanıyor. Basit bir çitfçi ve savaşçı olan Ragnar'ın yükselmek için büyük bir azmi ve fikirleri vardır. Vikingler her sene doğuya akınlar düzenlerken, Ragnar esas zenginliğin batıda olduğuna inanmaktadır. Fakat gemileri uzun yolculuklara dayanamayacak kadar basittir, dahası, yönlerini tayin edebilecekleri bir araçları olmadığından batıya açılan bir daha geri dönememektedir. Ne var ki Ragnar, yön tayin etmelerine yarayacak bir alet bulmuş, elinde kalan ne varsa kullanarak büyük dalgalara dayanabilecek bir gemi yaptırmıştır gizli gizli. Kralları batıya açılmayı yasakladığı halde Ragnar önderliğinde küçük bir grup, kralın öfkesini, denizde kaybolmayı ve batıda karşılarına çıkabilecek her şeyi göze alarak gizlice yelken açarlar. Ve Ragnar Lothbrok'un kaçınılmaz yükselişi başlar.

Rollo Lothbrok
Biraz da diğer önemli karakterlerden söz edelim. Rollo, Ragnar'ın erkek kardeşidir. İlk bölümden itibaren aralarındaki rekabeti ve Rollo'nun Ragnar'ın popüleritesine, başarılarına karşı duyduğu kıskançlığı kolaylıkla görebilirsiniz. Onun her an Ragnar'ın arkasından iş çevirmesini, ne zaman ihanet edeceğini bekleyerek izleyeceksiniz. Rollo sizi her zaman şaşırtabilir.

Floki
Floki, Ragnar'ın yakın arkadaşıdır. Biraz delidir, gitgelleri vardır, fakat oldukça renkli bir karakterdir. Deliliğine rağmen çok akıllıdır aslında. Ragnar'ın batıya açıldığı gemiyi o yapmıştır. Floki'nin izlemesi en keyifli karakterlerden, Gustaf Skarsgaard'ın da kadrodaki en başarılı oyunculardan biri olduğunu göreceksiniz.

Lagertha Lothbrok
Lagertha Lothbrok, Ragnar'ın karısıdır. Kendisi bir Shield-Maiden'dır, yani bir nevi bayan viking savaşçısı. Çok güçlü, korkusuz ve sağlam bir karakteri vardır Lagertha'nın. Aynı anda esaslı bir anne, tutkulu bir eş, yetenekli bir savaşçıdır. Kocasıyla birlikte seferlere gittiği olur. Gururu için neler yapabildiğine şaşırabilirsiniz.

Daha anlatılacak pek çok önemli karakter var ama başlangıç için bu kişileri tanısanız yeterli. Dizinin kurgusu ve işlenişi genel olarak güzel, oyunculuklar tatmin edici. Özellikle dördüncü bölümdeki kalkan duvar tekniği çok iyi işlenmiş ve çok etkileyiciydi, favori sahnem diyebilirim. Dizide tek hoşuma gitmeyen, Ragnar'ın gülümsemesi oldu. Duruşu, hareketleri, konuşması, cümleleri falan aslında oldukça karizmatik; özellikle İngiltere kralıyla karşılaştıkları sahneler çok eğlenceliydi. Ama iyi günde, kötü günde, öfkeli halinde, mutlu halinde yüzünden hiç eksik olmayan o yarım, çok bilmiş gülümseme, aktörlüğünü biraz baltalamış bana göre. Yani ben şahsen Ragnar'la hiçbir zaman yeterince iyi bir empatik bağ kurabildiğimi hissedemedim, bana göre o gülümseme yüzünden duygularını çok iyi yansıtamamış. Ama tabi bu Travis Fimmel'in oyunculuğunun yetersizliğinden falan değil, yapımcıların o gülümsemenin Ragnar'ın yüzünün ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünmelerinden kaynaklanıyor da olabilir.



Ben incelemeyi burada bitirip gerisini size bırakıyorum.

"Moree, give me moree, give me moree... If I had a heart I could love you..."

Yorumlar